Recept Spitskoolstamppot met magere spekjes, appel en rozijnen
Spitskool is lekker om te roerbakken, maar in een stamppot ook overheerlijk.
De combinatie van de appel en rozijnen met de spekblokjes is genieten.
Gerecht: Spitskoolstamppot met magere spekjes, appel en rozijnen
Voor: 4 personen. Bereidingstijd 35 minuten
Calorieën: Ongeveer 385 kcal per portie
Ingrediënten
- 800 gr kruimig aardappelen
- 1 grote ui
- 2 elstar appels
- 40 gram rozijnen
- 150 gr magere spekreepjes
- 1 grote spitskool
- 2 dl halfvolle melk
- peper

Bereidingswijze
- Verhit water in de waterkoker en doe alle rozijnen in een kommetje heet water. Laat dit 5 minuten staan en laat de rozijnen daarna goed uitlekken.
- Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Schil de appels, verwijder de klokhuis en snijd ze in blokjes. Kook deze samen met de aardappel in een ruime pan in 20 minuten gaar. Giet af en laat de pan met de deksel eraf nog even staan.
- Pel en snipper de ui. Snijd de spitskool in reepjes, maar snijd wel de harde kern eruit.
- Zet een wokpan op hoog vuur en doe de spekjes en de stukjes ui erin en roerbak tot de spekjes krokant zijn. Voeg nu beetje bij beetje de spitskool toe. De roergebakken spitskool mag nog een beetje knapperig zijn. Kruid eventueel nog met wat versgemalen peper.
- Stamp de aardappelen samen met een scheutje melk en wat peper tot puree. Roer hier de rozijnen, de spekjes en de spitskool doorheen en verwarm alles nog kort op laag vuur.
Suggesties;
Vervang de spekreepjes eens door gerookte kipreepjes.