Skip to content
Lisette Smit:Het verhaal achter EUREKA!

Lisette Smit: Van bijstandsmoeder naar powervrouw!

Uit bescheidenheid van Lisette Smit zelf, geschreven door haar partner Bram Smit.

Over geloven in jezelf. Focussen en specialiseren. Over een bijzondere vrouw, die vanuit het niets de strijd aan ging met de dieetmaffia. Daar waar miljoenen worden verdiend aan pillen, poeders en shakes, bewijst Lisette Smit met haar Eureka! dat je met boerenkool en gezond verstand veel verder komt.

Lisette en ik zijn één van de succesverhalen van internetdaten. Na wat gekke schrijfsels op en neer bleken we qua humor een goede klik te hebben en besloten we elkaar te ontmoeten. 

Met mijn lange oranje wegwerkersjas, duwde ik mijn scooter de lift uit, rolde de gallerij over en trok hem op de standaard bij de juiste voordeur. Ik werd hartelijk ontvangen. Maar koffie had ze niet. Want dat dronk ze niet. Water en thee. En aanmaaklimonade voor de kinderen. Of ik bleef eten? Ach, waarom niet? Macaroni, met een zak soepgroenten, tomatenpuree en gehakt. Zakje erbij, even pruttelen en klaar. 

 

Soepgroenten in de macaroni?

Ik was licht verbaasd over de soepgroenten. Gesneden Italiaanse roerbakmix, dat kende ik wel. Maar soepgroenten? Ik merkte steeds meer dat Lisette voor alles een goedkopere, maar verantwoorde variant had ontwikkeld. En terwijl ik begon te merken dat ze het niet breed had, verwonderde ik me er over dat ze nooit klaagde. En haar twee kids? Ook niet. Toen ik na een aantal dates met een stapel afhaalpizza’s van Domino’s voor de deur stond, trokken ze een lange neus bij het openen van hun pizzadoos. “Wat is dat? Dat lust ik niet!” Het bleek een bijzonder stel.

Lisette werkte niet meer. Voorheen werkte ze op een sportschool achter de bar, maar na haar scheiding was ze fulltime voor haar kinderen gaan zorgen en had haar horecawerk even gepauzeerd. Regelmatig spraken we over werk en wat ze dan zou willen doen. Lisette had alleen een paar HAVO certificaten, dus schatte ze haar kansen niet zo best in. Maar tijdens gesprekken merkte ik dat ik te maken had met een hele intelligente, maar veel te bescheiden vrouw. Nog nooit had ik eerder zo’n openminded persoon getroffen. Lisette oordeelt nooit. Niet over politiek, niet over andere culturen, niet over mijn overgewicht. Nooit.

Eureka Lisette het verhaal

Lisette Smit, toen nog Hoogduin, kende iedere voetbalclub. Iedere voetballer. Alle sportuitslagen. Studio sport was het enige dat ze kon ontvangen zonder kabelaansluiting.

Een sportschoolabonnement kon ze niet betalen. Dus twee keer per week schoof ze de meubels aan de kant en trainde ze mee met haar sport DVD’s. En de kinderen? Die deden gewoon mee!

Op vakantie, dagelijks groenten en fruit op tafel. Een snoepje, een koekje. Schone kleren, al was het dan tweedehands. Haar gestrande huwelijk liet haar een flinke schuld na die ze in een paar jaar tijd terugbetaalde. Tot de laatste cent!

Toen de jongste naar school ging, moest Lisette de eerste de beste aangeboden baan aannemen. Zo kwam ze op een callcenter terecht. Ik moest met lede ogen aanzien dat zo’n intelligente moeder van twee, werk deed waarbij ze niet tot haar recht kwam. Gelukkig kon ze na een tijdje terug bij haar oud-werkgever. Op de sportschool, achter de bar. We spraken samen avonden lang over haar wensen en dromen en hoe ze die zou kunnen verwezenlijken. 

Op de sportscholen kwam ze dagelijks in aanraking met mensen met een wens om af te vallen. Mensen die grip probeerden te krijgen op hun overgewicht door twee keer per week met dikke tegenzin op een loopband te ploeteren. Ze besloot een cursus te doen om een groepsles te mogen geven, naast haar barwerk. Coachen en motiveren. Mensen die het roer om willen gooien en stapje verder helpen, op een positieve en ongedwongen manier. 

Lisette besloot een eerste stap te zetten richting haar grote droom. Mensen helpen en motiveren bij het onder controle krijgen van een immens probleem. Overgewicht. Van haar spaargeld betaalde ze haar eerste studie Voedingsleer. Niet lang daarna schreef ze zich in voor het vervolg; Gewichtsconsulente. Tijdens die opleiding ontwikkelde ze haar ondernemingsplan. Oefenen op gesprekvoering deed ze op vriendinnen, onze oudste en op mij. 

Ik mag mezelf ‘Koning Smoes’ noemen na een bijna levenslange innerlijke strijd tegen de kilo’s. Ik had een encyclopedie aan excuusgedachten klaarliggen. Avonden lang versleten we aan de keukentafel. Zij vroeg en ik praatte. Zij schreef en dacht na. En terwijl ik voor de tv hing met een zak chips, werkte zij aan haar ondernemingsplan. Het onderdeel; ‘Wat maakt jouw product uniek in vergelijking met dat van je concurrenten?’ zorgde voor de basis voorLisette’s Eureka! Methode.

Eerst was ze de consulente bij de mensen thuis. Kort daarop huurde ze een ruimte binnen een sportclub in Waddinxveen. En op 1 april 2017 opende Lisette de deuren van haar praktijk voor gewichtsbeheersing aan de Voorofscheweg 15F in Boskoop. Sindsdien is haar Eureka! methode niet te stoppen. Door een toenemende stroom aan cliënten en succesverhalen, kreeg de praktijk in februari 2018 een tweede consulente en in september 2019 een derde!

Lisette Smit is een vechter. Letterlijk en figuurlijk. Zij is voor mij het levende bewijs dat je alles kan bereiken, als je er maar hard genoeg voor knokt en in jezelf gelooft. Ze is uniek in wie ze is. Open en oprecht. Begripvol, maar rechtdoorzee. Iedereen is welkom, hoe moeilijk je verhaal ook is. Lisette zal je nooit veroordelen om wat je doet of hoe je denkt. 

Als je iets van Lisette kunt leren, dan is het wel hoe je je dromen en doelen kunt behalen. Hoe moeilijk ze ook lijken. Hoe lang je ook al worstelt met je gewicht. Hoevaak je ook al bent afgevallen en weer aangekomen.

Eureka! logo, het verhaal