Skip to content

Dilemma: Afvallen vóór of na de zomervakantie?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Het is voor velen een flink dilemma.

De hele winter heb je je kunnen verstoppen in je favoriete gebreide trui. In een wijdvallend colbert of afkledend vest. Maar voor je het weet is het maart, gevolgd door april en bij de eerste voorzichtige zomerse temperaturen, vervloek je direct de afgelopen wintermaanden en alle gezellige gourmetafspraken, die vreselijke feestdagen, je jaarlijkse wintersportvakantie en die oh-zo-gezellige avondjes bij de kachel of open haard met drank en hapjes.

Je zomergarderobe lonkt naar je vanachter in je kledingkast, maar je negeert hem en probeert nog een paar weken weg te komen met de dunnere kledingstukken uit je veilige wintergarderobe. Toch ontkom je nooit aan dat jaarlijks terugkerende pasmoment. Kledingstuk voor kledingstuk heb je in je handen en daar, voor de kledingkast, ontstaat je voornemen om vanaf dat moment jezelf op rantsoen te zetten. Als je nog enigszins wat om aan te trekken wil hebben deze zomer, zal je wel moeten.

Vervolgens ben je de volgende maanden druk met extra keren naar de sportschool gaan, terwijl je er eigenlijk geen tijd en geen zin in hebt. Ben je gezonde recepten aan het opzoeken en bereiden, die geregeld in de prullenbak eindigen. Zit je hele weekenden thuis met een bakje komkommer, terwijl er allerlei gezellige feestjes en verjaardagen zijn, waar je voor uitgenodigd bent. Overwin je het ene dilemma na het andere, al kost het wat moeite.

Terwijl de zomervakantie steeds dichterbij komt, heb je nu ongeveer de helft van je zomergarderobe kunnen aantrekken. Weliswaar zat het niet helemaal comfortabel en was je blij dat die broek/dat rokje/die jurk ’s avonds weer uit kon, maar je paste erin!

Met nog maar een paar weken te gaan, baal je van alles, wat je van jezelf hebt moeten laten en alles waar je jezelf toe hebt zetten. Je kan geen smoothie meer zien, de koolhydraatloze maaltijden komen je neus uit en die aardige trainer van de sportschool blijkt een sadistische inslag te hebben. Maar je bent er nog niet. Je streefgewicht voor de zomer. Je summerbody is nog niet af.

Weer niet. Net als verleden jaar. Ohja, en het jaar daarvoor. Je besluit het los te laten. Je redt het nu toch niet meer. Ná de zomer. Dan gaat het gebeuren! Ná de zomer ga je serieus aan de slag. Na de zomer ga je:

  • 3x in de week sporten. Minimaal. Misschien wel iedere dag. Je maakt er gewoon tijd voor!
  • Iedere avond koken. Geen kant-en-klaar meer voor jou. Tijd of geen tijd. Je gaat gewoon preppen! Op tijd opstaan en voorbereiden. Iedere dag.
  • Gezonder eten. Dagelijks fruit. En groente. Bakken vol. Das heus wel lekker. Daar moet je gewoon aan wennen.
  • Niet meer snoepen. Niks meer. Geen chocola meer, geen koekjes, geen chips. Gewoon niet meer kopen. Zo simpel kan het zijn.
  • Alcohol afzweren. Je drinkt geen druppel meer. Voortaan water voor jou. Altijd en overal. Ok, behalve op feestjes dan. En verjaardagen. Of wanneer het gezellig is.

Maar eerst op vakantie! Eerst maar eens genieten. Want straks is dat allemaal afgelopen. Dag dilemma.

Een paar weken later ben je terug van vakantie. Geweldig genoten. Heerlijk uitgerust. En 5 kg zwaarder. Maar gelukkig heb je een plan….