Skip to content

Afvallen; nu of nooit?

Het juiste moment om met je gewicht aan de slag te gaan.

Eureka! Blog

Afvallen is lastig. Het is belangrijk om een goed moment uit te kiezen om er mee aan de slag te gaan. Het laatste wat je nodig hebt, is een afvalpoging die eindigt in een teleurstelling. Om dat te voorkomen is het verstandig om voor jezelf te checken of dit het juiste moment is om serieus aan de slag te gaan.

Serieus aan de slag
Let wel: Serieus aan de slag gaan met afvallen is iets anders dan een dieet gaan volgen. Serieus aan de slag gaan met afvallen draait om jezelf veranderen. Dat kan best een pittig traject worden, dus het juiste moment kiezen is dan erg belangrijk.
Om erachter te komen of dit voor jou het goed moment is, heb ik een checklist met vragen gemaakt.

Afvallen voor wie?
De 1e vraag: Ben jij tevreden met je gewicht? Dit lijkt misschien een gekke vraag, maar deze vraag draait om intrinsieke motivatie. Oftewel wil jij afvallen voor jezelf of voor je omgeving?
Loop jij zelf tegen je overgewicht aan doordat je bijv. niet de kleding kan dragen die je graag zou willen of omdat je lichaam in de weg zit bij je dagelijkse bezigheden? Afvallen doe je namelijk voor jezelf en niet omdat bijv. je partner moeite heeft met jouw gewicht of omdat je het idee hebt dat je collega’s iets vinden van jouw postuur.
Als jij zelf ontevreden met je gewicht bent, omdat het jou belemmert of beperkt in wat je doet, wat je wil en wat je kan, dan is dat een goed moment om af te willen vallen.

Anders eten
De tweede vraag die je jezelf wil afvragen  is: Ben ik tevreden over mijn eetpatroon? Hoe vervelend ook; afvallen draait nog altijd om wat er in gaat aan calorieën en wat wordt er aan calorieën verbrandt. Als jij niets wilt of kunt aanpassen aan één van beiden, dan is dit niet het moment.
En met aanpassen bedoelen we bij Eureka! niet diëten. Bij Eureka! draait het vooral om minder en anders willen eten. Met ruimte voor jouw favoriete zondes. Met als doel een nieuwe versie van jezelf.

Hoopvol of hopeloos
Vraag 3 van de checklist is: Heb je de moed opgegeven?
Heb jij al zoveel mislukte pogingen achter de rug dat je je niet meer kan voorstellen dat jij ooit je streefgewicht kan bereiken?
Slecht nieuws: als jij het je niet kan voorstellen, gaat het je ook niet lukken. Je zelfvertrouwen vergroten is belangrijk. Wat kan helpen is kijken naar waar je nu staat in bijv. je thuissituatie, je werk, je sport, je hobby’s of andere zaken. Hoe ben je gekomen waar je nu bent? Welke eigenschappen heb jij daarvoor ingezet? Hoe kan je deze eigenschappen in zetten om jouw streefgewicht te bereiken.

ja of nee

Snel of blijvend
De volgende belangrijke vraag om aan jezelf te stellen is: Wil ik snel of blijvend afvallen? Snel afvallen is fijn, maar blijvend afvallen nog veel fijner. Succesvol afvallen draait om succesvol veranderen van je gedachten en gedrag. Staar je niet blind op de cijfertjes. Bepaal of je een goede week hebt aan de hand van de keuzes die je gemaakt hebt. Als jij je focus van snel naar blijvend afvallen kan verleggen, ben je er klaar voor.

Afvallen is hard werken
De één na laatste vraag is: Wil en kan je tijd, moeite en energie in het afvallen steken? Als jouw leven nu op welk vlak dan ook op zn kop staat en het ontbreekt je aan één van deze drie, is dit niet het juiste moment.
Behalve als jij in staat bent om hier zelf iets in te veranderen. Omdat je afvallen en jezelf prioriteit kan en wil geven. Wees eerlijk naar jezelf hierover. Verwacht niet teveel en leg de lat niet te hoog. Maar onderschat ook je eigen kunnen niet.

Blijvend resultaat
De laatste vraag van de Eureka! Checklist die je jezelf wilt stellen is: Ben ik er klaar voor? Besef ik voldoende dat ik met mezelf aan de slag moet? Met wie ik ben, met wat ik makkelijk, moeilijk en spannend vindt. Met het totaalplaatje veranderen.
Het is goed om je te beseffen dat als jij verandert, jouw omgeving mee moet en gaat veranderen. Je gezin, familie, vrienden, collega’s gaan jouw verandering zien. Dat kan onrust veroorzaken. Wees je daar bewust van en houdt er rekening mee.
Ja zeggen op de vraag of je er klaar voor bent, is ook spannend. Want dan moet je. En straks lukt het niet. De kans dat het lukt is veel groter als je jezelf bovenstaande vragen hebt gesteld.
Want wat nou als het wél lukt?
Denk daar maar eens over na. Wat nou als je eindelijk op dat streefgewicht komt? Wat gebeurt er dan ? Wie ben jij dan?

Aan de slag
Hopelijk hebben deze vragen je een beetje geïnspireerd om aan de slag te gaan. Deze vragen zijn belangrijk om aan jezelf te stellen, maar het is zeker niet de bedoeling je te ontmoedigen. Als je twijfelt of het voor jou het juiste moment is, mag je altijd contact met ons opnemen om hier samen over te kletsen.

Je kunt ons bereiken via de mail: info@eurekagewichtsbeheersing.nl . We zijn ook te vinden op Social Media; zie de links onderaan de pagina. Word lid van onze Facebookgroep ‘Op gewicht met Eureka!’, als je graag tips, adviezen, recepten en nog veel meer wilt kunnen lezen.