Skip to content

6 tips om gewoontes te doorbreken

Eureka! Blog

Wanneer je je eetpatroon wilt veranderen, gaat dat niet altijd even gemakkelijk. Vaak heeft dit te maken met het herkennen en aanpassen van je eigen gewoontes. Denk hierbij aan te veel of te vaak snoepen of alcohol drinken. Een slechte gewoonte zit zo ingebakken in je gedrag, dat het lastig kan zijn om er verandering in aan te brengen. Wanneer je scherp oplet, lukt het wel, maar zodra je het druk krijgt of te veel afleiding hebt, verval je snel in jouw gewoontegedrag.

Hiermee aan de slag gaan kan inderdaad lastig zijn, maar is zeker niet onmogelijk. Hieronder 6 tips, die jou kunnen helpen jouw ongezonde gewoontes te doorbreken.

Tip 1: Jezelf als tool
Om gewoontes te kunnen doorbreken ben jij zelf je beste gereedschap. De 1e stap is dan ook om goed voor jezelf te zorgen. Zorg voor voldoende slaap en probeer stress te voorkomen of te verminderen. Focus op je eigen behoeftes en neem afstand van zaken die veel van je vragen, maar weinig energie opleveren.

Tip 2: Motivatie vinden
Het is belangrijk om na te denken over waarom je graag je eetpatroon wil veranderen. Wat is de reden dat je je gewoontes wilt doorbreken?. Wat gaat het je opleveren, wanneer het je lukt om deze gewoonte af te leren?
Je wilt bijvoorbeeld minder gaan snoepen. Wanneer je je afvraagt waarom je dat wilt, zou je kunnen denken: ‘omdat ik wil afvallen’. Als je doorvraagt aan jezelf, kan je er achter komen dat het misschien wel draait om het afvallen, maar dat het willen afvallen vooral draait om het feit dat jij op je huidige gewicht niet durft te skeeleren. Terwijl je dat heel graag samen met je kind zou willen doen. Door jezelf een aantal keer de waaromvraag te stellen kom je steeds dichter bij je werkelijke motivatie.

Tip 3: Ervaren en leren
Het is goed om bewust te worden van je eigen gewoontes. Wanneer je niet toegeeft aan je gewoonte krijg je meer duidelijkheid over jezelf en je gedrag. Ga op zo’n moment eens rustig zitten en luister naar je gedachten en naar je lijf. Waar denk je aan?  Wat voel je in je lichaam? Misschien leer je op zo’n moment wel iets heel interessants en belangrijks over jezelf.

gewoontes doorbreken

Tip 4: Op onderzoek
Aansluitend kan het helpen om te kijken naar de aanleiding voor jouw ongezonde gewoontes. Zijn er situaties of personen die bepaalde gewoontes bij jou oproepen?
Krijg jij altijd zin in taart, wanneer je naar de stad gaat? De aanleiding kan bijvoorbeeld zijn dat je gewend bent om ieder shopmoment te combineren met koffie en wat lekkers. Heb je altijd een lastig moment op vrijdagmiddag? Misschien ben je erg moe op vrijdagmiddag door een drukke week.
Bekijk of de aanleiding iets is waar jij zelf invloed op hebt. De combinatie shoppen-taart eten kan je zelf doorbreken, maar niet meer moe zijn op de vrijdagmiddag vraagt waarschijnlijk een andere aanpak.

Tip 5: Routine veranderen
De volgende stap bij het doorbreken van die lastige gewoontes is het veranderen van je routine.
Stel dat jij de gewoonte hebt om aan het einde van de middag de snoepkast in te duiken. Wat je kan helpen is om je routine te veranderen, zodat je hiermee je gedrag (het niet meer openen van die snoepkast) positief kan beïnvloeden. Maak eens een ommetje aan het eind van de middag of gun jezelf een kwartier op de bank met een tijdschrift. Verander iets aan je dagelijkse bezigheden en ervaar wat dat kan doen voor je.

Je kunt om je routine te veranderen ook de Als-dan-aanpak gebruiken. Deze aanpak zorgt voor een helder voornemen; bijvoorbeeld ‘ALS ik de snoepkast in wil duiken, DAN ga ik even een blokje om.

Tip 6: Geef jezelf de tijd
Als laatste stap is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Gewoontes heten niet voor niets gewoontes. Het is voor jou ‘gewoon’ om het op die manier te doen. Het kost dan ook tijd om van een oude gewoonte af te komen en een nieuwe gewoonte aan te leren. Heb geduld met jezelf.

Als het af en toe niet lukt, is dat geen ramp. Vallen en weer opstaan hoort erbij.
Als je iedere keer dat iets niet lukte gestopt was met proberen, had je dit artikel ook niet kunnen lezen 😊.

Het kan fijn zijn om je te laten ondersteunen en begeleiden bij het nemen van bovenstaande stappen. De gewichtsconsulentes van Eureka! zijn hiervoor opgeleid en helpen je graag met het doorbreken van jouw gewoontes.
Neem gerust contact op voor een vrijblijvend informatiegesprek.