SAMIRA VERSUS LISETTE

van: Samira <info@puursamira.nl>
aan: Lisette <lisette@eurekagewichtsbeheersing.nl>

Lieve Lisette,

Ik heb wat prangende vragen.
De weegschaal van Linda de Mol gaf bij de start van haar lijnperiode 82 kilo aan. Vijf kilo wilde ze er in zes weken vanaf lijnen. “Het was tot nu toe het best bewaarde geheim van Nederland”, zei Linda over haar gewicht. Haar Eureka moment was daar!

Eerlijk is eerlijk, als ik een paar kilootjes wil afvallen dan wordt daar door niemand over getwitterd dus wat dat betreft vind ik Linda wel stoer. Mijn gewicht is ook niet zo’n geheim, ik weeg (volgens mij) 60 kilo. Maar dat kunnen er ook 65 zijn. Dat maakt mij ook niets uit zolang ik nog maar in mijn broeken pas. Er zijn heel veel vrouwen die met Linda meedoen. Hartstikke goed natuurlijk. Maar vind jij dat ook?

Een paar jaar geleden heb ik een tijdje koolhydraatarm gegeten. Maakte ik eten voor de volgende dag en zo. Salades en kip in hippe bakjes. Binnen een week of zes woog ik mooi 55 kilo joh. Maat 36 en ik hoefde nooit meer mijn buik in te houden.

Ik vind mezelf écht mooier als ik vijf kilo minder weeg want dan zit alles net even wat mooier en dan hoef ik mijn buik niet in te houden.

Maar opeens was ik er klaar mee. Ik kon in het begin de eerste signalen wel ontkennen maar voor ik het wist begon ik rond 16.00 uur te denken aan iets zoets, of zouts en dan het liefst met zoveel mogelijk E-nummers. “Fuckit! Ik ben prima”, dacht ik, en mijn vriend vond dat ook. Dus, wat doe ik moeilijk? Toch? Liset? Toch?

Ik bedoel, iedereen wil natuurlijk het perfecte gewicht, ik ook. Maar ik zeg je eerlijk: ik heb er geen zin (meer) in. Ik sla wel eens een ontbijt over en vanavond bestaat mijn avondeten uit een zak paprika- ribbelchips.

Dus Liset, ben je nu teleurgesteld?

Liefs, Samira

 

van: Lisette <informatie@eurekagewichtsbeheersing.nl>
aan: Samira <info@puursamira.nl>

Hi Samira,

Leuk dat je bij mij aanklopt met je vragen! Ik had niet verwacht dat het onderwerp waar ik dagelijks mee bezig bent, ook jou wel eens bezig houdt. Jij hebt wel de uitstraling van zelfverzekerde vrouw, die lekker in haar vel zit. En dat klopt ook wel als ik je verhaal goed lees. Al kan het zelfs bij jou dus nóg lekkerder.

Ik volgde Linda uiteraard ook. Commercieel gezien was alle aandacht die zij trekt naar het onderwerp ‘afvallen’ voor mij positief. Ik als dieetgoeroe (ik weet niet of ik dat nou een compliment vindt of juist niet :)) heb uiteraard ook een mening over Lindalijnt.

Mij boeit het niet zo heel erg wat ze eet en hoeveel ze precies weegt en zou willen wegen. Kilootje meer of minder; ik vind Linda sowieso een leuk wijf. Wat mij dan weer wel stoort is het feit dat ze aangeeft zes weken aan de slag te gaan met veel minder eten, alle extraatjes laat staan en zich opeens vier keer per week laat afmatten door haar Personal Trainer.

Uiteindelijk draait afvallen, en dan vooral het afgevallen blijven, om een blijvende leefstijlverandering. En als je Linda hebt zien lijden in haar privégym, lijkt de kans dat ze dit sportregime vast blijft houden vrij klein.

Als je haar zag smachten naar een wijntje, wist je wat er aan zat te komen. Als je haar hoorde verlangen naar geroosterd brood met een gebakken ei, hoefde je geen helderziende te zijn om te voorspellen hoe dit gaat eindigen. Natuurlijk kan ze dit zes weken volhouden. Iedereen kan zes weken zonder een wijntje en citroenmeringue taart van de bakker uit Blaricum. Maar daarna? Als ik het zo moet inschatten, spoelt ze over zeven weken met een fles ‘Dom de huppeldepup’ samen met Paul de Leeuw haar derde bord truffelrisotto alweer door.

Zij gaat ook aanlopen tegen wat jij hebt ervaren na je KH-arme periode. Zoals jij al schrijft: “Opeens was je er klaar mee.” Iedereen kan lijnen. Iedereen kan voor een bepaalde periode bepaalde dingen laten staan. Maar uiteindelijk zijn we toch gewoon grote kinderen. Wat we niet mogen, dat willen we juist. Dus ja inderdaad; wat liep je nou moeilijk te doen. ?

Iedereen wil het perfecte gewicht. Linda. Jij. Ik ook. Teleurgesteld ben ik niet over jouw opgeven van lijnen. Lijnen is namelijk onzin. Zo, het hoge woord is eruit.

Liefs, Lisette

 

van: Samira <info@puursamira.nl>
aan: Lisette<lisette@eurekagewichtsbeheersing.nl>

Lieve Lisette,
Ik zit ook wel lekker in mijn vel hoor, maar die putten hé?
En ja, Linda moest inderdaad behoorlijk afzien in dat zweethok van haar. Veel mensen vallen er trouwens over dat ze het zo makkelijk heeft met dat hok ter grootte van een voetbalveld.
En toen las ik dat de wetenschap zegt dat sporten gezond is, maar dat je er niet per se van afvalt!
HUH?

Ik las ook in een column van Tonie Mudde dat Arizona State University een studie deed naar sporten en afvallen. 81 vrouwen met een ‘zittende levensstijl’ gooiden het roer om. Drie maanden lang stapten ze drie keer per week een half uur fanatiek op een lopende band. Sommige deelneemsters raakten zo wat kilo’s kwijt, maar het grootste deel – 55 van de 81 vrouwen – werd als groep juist zwaarder!

Dat zou zeggen dat we niet hoeven te sporten om af te vallen, alleen maar naar jou hoeven te luisteren en dat we helemaal niet jaloers hoeven te zijn op Linda’s zweethok?

EUREKA Lisette! Want ik wilde de hele week al op de fiets naar mijn werk, maar dat kon niet. Hoef jou niet te vragen waarom?
Liefs, Samira

 

van: Lisette <informatie@eurekagewichtsbeheersing.nl>
aan: Samira <info@puursamira.nl>

Hi Samira,

Ja, die eeuwige putten he…Die horen ook wel een beetje bij het vrouw-zijn hoor. Als vrouw heb je nu eenmaal vet op je, hoe zeg ik dat netjes, kont. Das een biologisch dingetje. Is wel een oplossing voor, maar dan moet je algehele vetpercentage omlaag. En dat gaat dan vaak weer ten koste van ‘andere relevante zones waar het absoluut niet minder hoeft te worden’.

Sporten is absoluut gezond.
En dat ik ook precies de reden dat je het zou moeten doen. Niet omdat je er van afvalt. Want helaas geldt hier de 30/70 regel. Afvallen draait 70% om je voeding en maar 30% om beweging. Dus nee…die zak paprikachips fiets je er niet met één ritje vanaf.
Neemt niet weg dat, ik noem het liever, bewegen belangrijk is. Voldoende beweging in welke vorm dan ook heeft allerlei voordelen, waaronder het versterken van je botten en het verlagen van stress.

Eigenlijk wil je gewoon even kritisch naar je leven kijken en jezelf eens afvragen of er verbetering mogelijk is wat betreft jouw beweging.
Wat zijn jouw mogelijkheden om meer te lopen of meer te fietsen. Is er een sport, die je wel leuk vindt?

Belangrijk is om hierbij enige realiteitszin te bewaren.

Als jij een takke-hekel aan fietsen hebt, kun je wel heel politiek correct gaan bedenken dat je ‘eigenlijk ook heus wel iedere dag op de fiets naar je werk zou kunnen gaan’. Maar jij en ik weten dan allebei dat je dat met pijn en moeite misschien een hele week gaat volhouden, maar dat de eerstvolgende maandagochtend er een verdomd goede reden gaat zijn, waardoor je toch echt de auto moet pakken.

Dus misschien moet je dan gewoon een keer in de week die fiets pakken. En daar dan tevreden mee zijn. Ook is het slim om je geen zelfbedachte grenzen op te leggen. Denk breed als het gaat om beweging. De sportschool of hardlopen zijn niet voor iedereen weggelegd. Denk eens aan, weet ik veel, pingpongen? Dat is best intensief als je je best doet.
Of hou het simpel en ga eens wat verder lopen met je hond. Of met je kinderen. Of nodig je partner eens uit voor een lekkere lange wandeling; moet je eens opletten wat een goede gesprekken er tijdens zoiets ontstaan.

Maar als jouw geluk ligt in een zweethok a la Linda, is dat uiteraard ook helemaal geweldig. Doe iets wat je blij maakt, dan hou je het in ieder geval langer vol dan een blauwe maandag.

Ohja…je fiets. Ik breng hem deze week nog terug. Als jij belooft hem te gaan gebruiken ?!
Liefs, Lisette

 

van: Samira <info@puursamira.nl>
aan: Lisette <lisette@eurekagewichtsbeheersing.nl>

Hoi Lisette,
Ik begrijp je punt. En je hebt hartstikke gelijk.  Maar toch… ik vind het belangrijker om tevreden te zijn met mijn lijf, dan er mee bezig te zijn. Maar ik snap dat dat met jouw cliënten anders is… kunnen we het daar eens over hebben?
En trouwens: ik heb geen hond!
(Maar wel een fiets, bedankt nog!)
Ik spreek je snel!
X

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *